Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Positive airway pressure

CPAP-behandling

For mange pasientar med pustestopp under søvn (søvnapne), er dette skylda dette trange luftvegar i nase og svelg (obstruktiv søvnapne/OSA). Den mest effektive behandlinga er PAP/CPAP levert av ein kompressor kopla til nase/ansikt med ein maske og luftslange. Det positive lufttrykket når frem til svelget og held luftvegane opne gjennom natta. Behandlinga krev eigeninnsats for å etablere gode vaner. Dette inneber dagleg påmontering og reingjering av utstyret. Mange treng fleire veker for å bli komfortable med behandlinga.

Behandling med PAP/CPAP reduserer risiko for hjarte- og karsjukdom, særleg hos unge personar, og betrar søvnighet og livskvalitet.

Før

Oppstarten skjer vanligvis ved god opplæring og tilpasning av maske på sykehus på dagtid. Du vil deretter få med utstyret hjem. Deretter prøver du utstyret hjemme i en periode - eventuelt på sykehus. Videre blir du fulgt opp med justering av utstyret og oppklaring av spørsmål du har. Enkelte sykehus tilbyr fjernstyring av maskinen gjennom en løsning for avstandsbehandling.

For noen pasienter kan det være nyttig å ta med partner til informasjonstimene.

NB! Sjekk hvilken maskin du har.

Hvis du har ResMed Airsense 11, finner du navnet på siden av maskinen. Hvis du har ResMed Airsense 10, står navnet foran på maskinen.

ResMed Airsense 11: 

Oppvåkninger

I begynnelsen kan CPAP-utstyret forstyrre søvnen din, og du kan oppleve flere oppvåkninger i løpet av natten enn det du er vant til. Dette er som regel bare en overgang. Du vil etter all sannsynlighet sove bedre med utstyret etterhvert. Dersom du skulle våkne på grunn av ubehagelig høyt lufttrykk fra CPAP'en din så anbefaler vi at du slår maskinen av og på igjen ved hjelp av start/stopp-knappen. Trykket på CPAP vil da roes ned og lavt trykk som ved innsovning.

Støy

Apparatet er konstruert for å minimere støy. Kontroller derfor at apparatet er riktig satt sammen. Det vil ofte kunne oppstå støy hvis fuktkammeret ikke er godt nok satt på plass. Dersom du er var for lydene fra apparatet, anbefaler vi å plassere maskinen på gulvet ved siden av sengen. Dette vil også bidra til mindre støy ved eventuell kondens. Dersom det er lekkasjer og lyder fra masken, bør du se over masken din og sjekke at den er satt sammen riktig. Dersom du er plaget med maskelekkasje, se punkt om lekkasje. Har du mye kondens i masken og slange, vil dette skape støy. Se punkt om fukter.

Lekkasje

Alle masker har en utluftningsventil, her skal det komme ut luft. Holder du hånden foran masken din og kjenner en luftstrøm, er det mest sannsynlig luft fra ventilen og ikke nødvendigvis en lekkasje.

Ved maskelekkasje er det lurt å sjekke masken. Se etter rifter og hull i maske eller slange. Ved bruk over tid, kan hodereimer bli løse. Hvis du ikke lenger lykkes å få strammet hodereimen hensiktsmessig stram, kan det være på tide å bytte hodereim eller maske. Hodereimen kan med fordel vaskes i varmt vann og lufttørkes etterpå. Dette vil bidra til at den strammer seg noe sammen igjen. Kontakt avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler for å få nytt utstyr ved behov.

For at masken skal sitte best mulig, er det lurt å vaske maskeputen hver morgen for å få bort fett eller rester av krem på masken. Gjør du dette, vil masken sitte bedre om kvelden.

Dersom du har mye skjegg, vil det uansett bli noe lekkasje. Har du kraftig skjeggvekst, kan det være et tips å barbere seg om kvelden. Masken sitter bedre ved direkte kontakt hud mot hud. Vi kan oppfordre deg til å trimme eller fjerne skjegg, men har forståelse for at ikke alle ønsker det. Vil du beholde skjegget, må du godta litt lekkasje.

Lekkasjen behøver ikke være problematisk med tanke på behandlingen. Apparatet vil likevel behandle din søvnapné, men den kan være plagsom på grunn av støy. Apparatet vil øke trykket for å kompensere for lekkasjen.

Dersom du våkner om natten av mye lekkasje og støy, kan det være lurt å skru av og på igjen. Når det er litt lekkasje fra masken, må apparatet kompensere for denne lekkasjen ved å øke trykket. Da kan det bli enda mer lekkasje. Når du skrur apparatet av og på, senkes trykket ned til et minimumstrykk og ny innsovningstid. Da blir det mindre lekkasje igjen. Dersom masken er kommet ut av posisjon, kan du løfte masken ut fra ansiktet og få maskeputene i nøytral posisjon på ansiktet igjen. Du kan vurdere å etterstramme stroppene, men vær oppmerksom på at masken ikke blir for stram på ansiktet. Du kan gjennomføre en kontroll av masketilpasningen på følgende måte:

Illustrasjon av masketilpasning kontroll
 

1. Ta på masken
2. I +MER sveiper du til og trykker på Masketilp. Velg Kjør masketilpas., og apparatet begynner å blåse luft-

illustrasjon for at masken sitter godt
 Indikerer at masken sitter godt
Illustrasjon for at masken indikerer lekkasje
 Indikerer lekkasje, juster maske og hodestropper
3. For å stoppe masketilpasningen trykker du på start/stopp knapp.

Dersom det ikke er mulig å få til en god maskeforsegling og lekkasjeproblemet fortsetter, samt forstyrrer nattesøvnen; bør du ta kontakt med poliklinikken for å prøve ut nye masker og finne en som passer deg bedre.

Tar du av masken i søvne?

Vi har ikke kontroll over det vi gjør mens vi sover. Dersom du våkner og oppdager at masken er av, er det viktig å ta den på igjen. Det å rive av seg masken i søvne kan være en overgangsfase og er en av de vanligste startvanskene. De fleste trenger litt tid til å bli vant til behandlingen. Dersom dette blir et vedvarende problem, vennligst ta kontakt med poliklinikken.

Justere fuktighetsnivået

CPAP-behandling kan føre til symptomer som tørrhet i nese, munn og hals; tetthet, betennelser og infeksjoner i nese, hals og bihuler; neseblødning og nedbryting av bløtvev rundt neseåpningen.

Slike symptomer kan føre til økt luftveismotstand i nesen. Luftveismotstand i nesen kan gi små munnlekkasjer. Små munnlekkasjer på sin side forverrer problemet gjennom å bidra til økt luftveismotstand. Dette setter opp en syklus av munnlekkasje og luftveismotstand i nesen. En luftfukter med varmeelement tilfører luften du puster inn varme og fukt, slik at symptomene avtar og det blir mer behagelig å puste inn luften.

Hvis luften i masken kjennes for varm og fuktig eller for kald og tørr, kan du justere slangetemperaturen for å finne hva som er mest behagelig for deg. Du kan stille slangetemperaturen til enhver verdi mellom 16 og 30 °C, eller slå den av helt. Apparatet utleveres med en satt slangetemperatur på mellom 22 – 24 grader. Erfaringsvis er dette en temperatur de fleste trives med, samt en temperatur som fungerer godt i norsk klima. Jo varmere slangetemperatur du har, jo mer fuktighet vil luften bære med seg. Jo kaldere slangetemperatur du har, jo tørrere vil luften bli. Derfor er det fornuftig å ha litt temperatur på slangen, særlig i startfasen, for å unngå tørre og irriterte slimhinner. Opplever du at en slangetemperatur på 22-24 grader ikke gir nok fuktighet, kan du forsøke å øke temperaturen. Vær i så tilfelle obs på følgende; er slangetemperaturen varm og luften i rommet kald, vil det kunne oppstå kondens. Det vil da være fornuftig å øke temperaturen i rommet, eller senke temperaturen på slangen (evt. skaffe et isolerende slangetrekk hos seksjonen/avdelingen der du får behandlingshjelpemidler). Endring av slangetemperatur gjør du på følgende måte:

Illustrasjon av endring av slangetemperatur


1. I Mine valg sveiper du til og trykker på Slangetemp.
2. Sett slangetemperaturen til ønsket temperatur
3. Trykk OK for å lagre endringen

Kommer du ikke i mål med endring av slangetemperatur, kan det være nødvendig å endre punktet Climate Ctrl i din meny. Climate Control er utviklet for å gjøre behandlingen mer behagelig ved at du har muligheten til konstant temperatur og opprettholde fuktigheten. Systemet er utviklet for å unngå tørr nese og munn. Innstillingen er satt i auto modus ved utlevering av apparatet, som er den anbefalte standard innstillingen. Climate Control kan stilles til enten Auto eller Manuell. Hvis du opplever å ikke få nok fuktighet via Auto-innstillingen, kan denne endres til manuell på følgende måte:

Illustrasjon av Climate Control


1. I Mine valg sveiper du til og trykker på Climate Ctrl
2. Her endrer du fra Auto til Manuell ved å trykke på sistnevnte
3. Trykk OK for å lagre endringen
4. Punktet Fuktighetsnivå vil da tilkomme i din meny

Fukteren fukter luften og er konstruert for å gjøre behandlingen mer behagelig. Hvis du føler at nesen eller munnen blir tørr, øk fuktigheten. Hvis du får fuktighet i masken, senk fuktigheten. Du kan stille Fuktighetsnivå til Av eller mellom 1 og 8, der 1 er den laveste fuktighetsinnstillingen og 8 er den høyeste fuktighetsinnstillingen.

Illustrasjon av Fuktighetsnivå


For å justere fuktighetsnivået:
1. I Mine valg sveiper du til og trykker på Fuktighetsnivå. Merk at du først må følge punktet over og endre Climate Ctrl fra Auto til Manuell. Dette for at valgalternativet skal bli tilgjengelig for deg.
2. Velg ønsket alternativ mellom Av og nivå 1-8
3. Trykk OK for å lagre endringen

Kalibrering hver 14. dag

Hver 14. dag vil apparatet gjennomføre en kalibrering. Den vil da blåse og lage lyd i noen sekunder. Dette forutsetter at den er tilkoblet strøm og apparatet ikke er i bruk. Oppdateringer av programvaren skjer også når apparatet ikke er bruk, derfor bør apparatet til enhver tid være tilkoblet strøm.

Hvordan og hvor ofte bør jeg vaske masken?

Masken din skal vaskes hver dag i lunkent vann med mild såpe. Du må ikke bruke antibakteriell såpe eller alkoholholdige vaskekluter fordi disse midlene bryter ned silikonet som masken er laget av. Du bør heller ikke bruke såpe med lotion fordi de kan legge seg som en hinne over maskeputen, slik at den blir vanskeligere å få tett. 

Vask ansiktet før du tar på masken, da blir det enklere å få masken tett og du minsker sjansen for hudirritasjon. Vask og vedlikehold forlenger levetiden til masken. Det kan være lurt å gjøre det til en rutine å vaske masken på morgenen etter bruk, eventuelt tørke den med en fuktet klut. Dette fjerner fett og hudrester, og masken er ren og tørr når du skal bruke den igjen på kvelden.

Trenger CPAP årlig service?

Nei, det er ikke behov for det. CPAP er svært driftssikker og det er få problemer med apparatene. Dersom det likevel skulle oppstå feil; ta kontakt med seksjonen/avdelingen der du får behandlingshjelpemidler. Der vil du få hjelp fra en tekniker som kan sjekke apparatet ditt og eventuelt gi deg et nytt hvis det er behov for det. 

Hvor ofte skal filter på CPAP byttes?

Hver 3-6 måned skal filteret byttes. Du kan enkelt sjekke filteret underveis. Er det tydelig fargeforandring på filteret (grått av støv eller gult av pollen) kan det være lurt å bytte det. Under planlagte konsultasjoner, sjekker vi at du har nok filtre tilgjengelig. 

Du kan ellers ta kontakt med oss hvis du har behov for nye filtre. Filtrene blir sendt hjem til deg i postkassen. Kontaktinformasjon står oppført på CPAP-apparatet ditt.


bytte av filter på c-pap




Hvordan får jeg ut luftuttakspakningen? 

hvordan få ut luftuttakspakningen
 


cpap-apparat.png


Demontering

  1. Finn luftuttakspakningen på innsiden av apparatet, og løsne den ved å trykke bestemt på klemmen.
  2. Fjern luftuttakspakningen ved å trekke den ut gjennom porten på baksiden av apparatet.

Remontering

  1. Hold luftuttakspakningen med forseglingen pekende til venstre og klemmen pekende forover.
  2. Kontroller at luftuttakspakningen er riktig innrettet, og sett utgangskontakten inn i porten.
  3. Kontroller at luftuttakspakningen er satt riktig inn.

Hvor ofte kan jeg få ny maske?

Vi regner omtrent én maske i året, men du må selv bestille en ny. Hvis masken blir slapp i silikonet og lekker mer enn normalt, kan det være på tide med en ny maske/silikonmembran. 

Ta kontakt med seksjonen/avdelingen der du får behandlingshjelpemidler hvis du trenger en ny maske eller nye maskedeler. Du får sendt disse til postkassen din. Kontaktinformasjon står oppført på CPAP-apparatet ditt. 


Hvor får jeg tak i forbruksmateriell? 

Forbruksmateriell eller teknisk assistanse får du fra avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler. Du må ofte bestille time for å hente forbruksmateriell og du må ha bestilt forbruksmateriellet på forhånd. 

Maske, slange og filter kan sendes til deg i posten. 

Hvis du tror du bør bytte til en ny masketype eller om masketypen din er utgått, kontakt sykehuset på telefon eller bestill time. 

Apparatmeldinger

På skjermen dukker det av og til opp meldinger. Apparatet vil for eksempel gi beskjed hvis det er behov for å bytte filter eller maske. Da trykker du OK på meldingen i touchskjermen. 

Her er en oversikt over meldinger som vises i skjermen hvis det oppstår feil - og hvordan det kan løses:


Enkel feilsøking
Melding på apparatet og mulig årsak
Løsning
Stor lekkasje oppdaget. Sjekk fukteren eller sidedekslet.

Fukterkammeret eller sidedekselet er kanskje ikke riktig innsatt.

Sørg for at fukterkammeret eller sidedekslet er riktig innsatt.

Stor lekkasje påvist. Koble til slangen.  

Det er mulig luftslangen ikke er riktig tilkoblet. Masken kan være feil påsatt.
Sjekk at luftslangen er koblet godt til i begge ender og sørg for at masken er riktig tilpasset. Se brukerveiledningen til masken for tilpasningsinstruksjoner, eller bruk funksjonen Masketilpasn. for å kontrollere maskens tilpasning og forsegling.
Slange blokkert. Kontroller slangen. 

Luftslangen kan være blokkert  
Kontroller luftslangen og fjern eventuelle blokkeringer. Trykk på Start behandling / Standby-knappen for å starte apparatet på nytt.
Skrivebeskyttet kort. Ta ut, lås opp og sett inn igjen SD-kortet.

SD-kortet kan være i låst posisjon.
Flytt bryteren på siden av SD-kortet fra låst posisjon til ulåst posisjon, og sett det inn på nytt.   
Systemsvikt. Se brukerveiledning. Feil 4

Apparatet kan ha blitt stående i et varmt miljø.

Luftfilteret kan være blokkert.


Det kan være vann i slangen.
   
La det kjøles ned før det tas i bruk igjen. Koble fra strømledningen, og koble den til igjen for å starte opp apparatet på nytt.

Undersøk luftfilteret og skift det ut hvis det er tilstoppet. Koble fra strømledningen, og koble den til igjen for å starte opp apparatet på nytt.

Tøm vannet fra luftslangen. Koble fra strømledningen, og koble den til igjen for å starte apparatet.

Systemfeil. Se brukerveiledning. Feil X.

Det har oppstått en feil på apparatet.
   
   
Slå av strømmen og start apparatet igjen. Hvis feilen vedvarer, kontakt helsepersonell. Ikke åpne apparatet. 


Enkel feilsøking

Hvis det skulle oppstå problemer, ta en titt på følgende feilsøkingsemner. Hvis du ikke greier å rette opp i problemet, se på spørsmål og svar lenger nede. Ta kontakt med oss hvis du ikke finner svar på problemet ditt , eller ikke lykkes i å rette opp i det. 


Problem

Mulig årsak/løsning
Det lekker luft fra masken min. Masken kan være satt på feil. Sørg for at masken er satt på riktig. Se brukerveiledningen som ligger i vesken sammen med apparatet ditt, bruke funksjonen for masketilpasning (du finner den under +MER i apparatets touchskjerm) eller se videoen Mask Fit i myAir-appen. Du kan også se demonstrasjonsvideoer om de ulike masketypene.
Nesen min blir tørr eller tett. Slangetemperaturen eller fuktighetsnivået kan være for lavt. Forsøk først å øke slangetemperaturen via menyen under Mine valg. Du kan ha behov for mer fukt enn autoinnstillingen gir. Gå inn i Mine valg og endre Climate ctrl til manuell innstilling. Da vil alternativet fuktighetsnivå vises i menyen.
Juster fuktighetsnivået; 1 er laveste nivå og 8 er høyeste nivå.
 
Noen kan ha god nytte av å tilføre nesen fuktighet, særlig ved oppstart av CPAP-behandling. Vi anbefaler da neseolje i sprayform eller hvit vaselin. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og kan forbygge tørrhet og irritasjon av slimhinnene i nesen. 
Jeg får vanndråper på nesen, i masken og luftslangen.

Slangetemperaturen eller fuktighetsnivået kan være for høyt. Forsøk å senke slangetemperaturen via menyen under Mine valg.

Du kan ha behov for mindre fukt enn autoinnstillingen gir. Gå inn i Mine valg og endre Climate ctrl til manuell innstilling. Da vil alternativet fuktighetsnivå vises i menyen.
Juster fuktighetsnivået; 1 er laveste nivå, 8 er høyeste nivå.

Slangetrekk kan bidra til at det oppstår mindre kondens når det er kaldt på soverommet. Ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler ved behov for slangetrekk.
Munnen min er veldig tørr og ukomfortabel.
Det er mulig du slipper luft ut gjennom munnen. Prøv først å øke fuktighetsnivået som nevnt i punktet over.
 
Det er mulig du trenger en hakestropp til å holde munnen lukket hvis du har nese- eller putemaske. Du kan kanskje ha behov for å bytte til en helmaske. Ta kontakt med poliklinikken.
Lufttrykket i masken synes å være for høyt (det føles som om jeg får for mye luft).
 
 
Apparatet står i automodus. Det betyr at apparatet aldri vil øke mer i trykk enn det må for å holde luftveiene dine åpne.
 
Det kan likevel hende du våkner når trykket i apparatet øker ved et pustestopp. Trykk da på start/stopp-knappen. Trykket vil automatisk synke til et rolig trykk på 4 cmH2O og du får en ny mulighet til å sovne med rolig trykk.
 
Har du lekkasje i masken, vil masken forsøke å kompensere for lekkasjen med å øke trykket. Kontroller at alle delene av apparatet er satt sammen riktig og at du ikke har lekkasje fra masken. 
Lufttrykket i masken synes å være for lavt (det føles som om jeg får for lite luft).
 
 
Noen opplever at starttrykket på 4 cmH2O er for lavt. Ta kontakt med poliklinikken hvor du får hjelp av en sykepleier til å øke start- og minimumstrykket.
 
Det er også mulig å forsøke å slå av rampen. Da endrer du rampetid under Mine valg fra Auto til Av og tillater maskinen å øke i trykk ved behov før du har sovnet.

Noen opplever at luftveiene blir trangere med det samme de legger seg ned og at det er mer behagelig at apparatet øker i samsvar med tranghet i luftveiene.
Skjermbildet mitt er svart.
 
Bakgrunnsbelysningen på skjermbildet er slått av. Det slås av automatisk etter en kort tidsperiode. Trykk på touchknappen for å slå det på igjen.
 
Det er mulig at strømmen ikke er tilkoblet. Koble til strømforsyningen og sørg for at støpselet er satt ordentlig inn. Koblingene kan noen ganger være litt trange på nytt utstyr.
Jeg har stoppet behandlingen, men apparatet blåser fortsatt luft.
Apparatet kjøles ned. Apparatet blåser en liten mengde luft for å unngå at det blir kondens i luftslangen. Dette stopper automatisk etter 30 minutter.
Fukteren min lekker.
 
 
Fukteren er kanskje ikke riktig montert. Sjekk om fukteren er skadet og remonter fuktkammeret riktig.
 
Fukteren kan være skadet eller sprukket. Det kan også hende at pakningen ikke tetter godt nok lenger. Kontakt avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler for å få den erstattet. 

Behandlingsdata er ikke sendt til behandlingsansvarlig / innstillingene har ikke blitt tatt i bruk på apparatet.
Den trådløse dekningen kan være dårlig. Ikonet for manglende trådløs kobling vises som stolper med et kryss over, i øvre høyre side av skjermbildet. Sørg for at apparatet er plassert på et sted med dekning (f.eks nattbordet, ikke i en skuff eller på gulvet). Ikonet for trådløs signalstyrke indikerer god dekning når alle stolpene vises. Jo færre stolper, jo dårligere dekning.

Sjekk om apparatet er i flymodus og slå dette evt. av.

Dataoverføring er ikke aktivert for apparatet. Kontakt poliklinikken vedrørende innstillingene dine.

SmartStart er aktivert, men apparatet starter ikke automatisk når jeg puster inn i masken.
Pusten er ikke dyp nok til å utløse SmartStart. For å starte behandlingen må du puste dypt inn og ut gjennom masken før du puster normalt. Alternativt kan du trykke på start/stopp-knappen øverst på apparatet.

Det er for mye lekkasje. Juster masken og hodestroppene. Det er mulig luftslangen ikke er riktig tilkoblet. Koble godt til i begge ender.

SmartStop er aktivert, men apparatet stopper ikke automatisk når jeg tar av meg masken.
Det brukes en inkompatibel maske. Bruk kun anbefalt utstyr.

Hvis du bruker en maske med luftførende ramme, fungerer kanskje ikke SmartStop.

Alternativt kan du trykke på start/stopp-knappen for å stoppe apparatet.

Det renner fra nesen etter start av behandling. Hva gjør jeg med dette?

Noen opplever å bli mer forkjølet eller tett i nesen etter oppstart med CPAP-behandling. Dersom du opplever dette, kan det være et tegn på at du trenger mer fukt fra apparatet. De fleste opplever da at problemet går over. Økt fukt kan du oppnå på flere måter. Se punkt om fukter for detaljert beskrivelse.

  • Du kan forsøke å øke slangetemperaturen. Jo høyere slangetemperaturen er, jo mer fukt bærer luften med seg. Gå inn i Mine valg, sveip til du kommer til menyvalget Slangetemp. Trykk deg inn her for å endre til ønsket temperatur. Trykk OK for å lagre valgt temperatur.
  • Har du det derimot svært kaldt på soverommet, kan ikke slangetemperaturen nødvendigvis økes så mye som du ønsker eller behov uten at det blir kondens. Opplever du kondens bør du senke slangetemperaturen igjen. Eventuelt kan du ta kontakt med oss og be om å få tilsendt slangetrekk. Denne vil isolere slangen slik at det ikke oppstår kondens like lett.
  • Hvis du ikke kommer i mål med økt slangetemperatur, kan du forsøkte å øke fuktighetsnivået. Under Mine valg finnes punktet Climate Ctrl. Dette er fukteren din. Ved utlevering står Climate Ctrl i automodus. Det vil si at apparatet tilstreber å gi deg en relativ luftfuktighet på 85%. Du kan overstyre dette ved å endre Climate Ctrl fra auto til manuell. Da vil et nytt punkt komme i menyen som heter Fuktighetsnivå. Her kan du bestemme et fuktighetsnivå fra 1-8, der 1 er lav fuktighet og 8 er høy fuktighet. Prøv deg frem fra natt til natt, inntil du finner et fuktighetsnivå du er komfortabel med.
  • Ved oppstart med CPAP-behandling kan man ha nytte av å tilføre ekstra fuktighet til neseslimhinnene. Vi anbefaler neseolje i sprayform eller hvit vaselin. Begge deler kan skaffes reseptfritt på apoteket. Disse vil kunne forebygge tørrhet og irritasjon av neseslimhinnene.

Jeg blir så tørr i munn/nese. Hva gjør jeg?

Om du blir tørr i nese, munn og hals kan det være aktuelt å bruke fukter som er koblet til CPAP-apparatet. Nyere apparater som deles ut, kommer konsekvent med fukter. En fukter gir fuktig, oppvarmet luft som er skånsom mot slimhinnene, og kan forebygge tett nese og munntørrhet. Dersom dette er aktuelt, ta kontakt med ØNH-poliklinikk og få en time til opplæring av fukter. Dersom du allerede har fukter koblet til maskinen kan det være nødvendig å gjøre endringer på apparatets innstillinger. Se punkt om fukter.
Ved oppstart med CPAP-behandling kan man ha nytte av å tilføre ekstra fuktighet til neseslimhinnene. Vi anbefaler at du bruker neseolje i sprayform eller smører hvit vaselin inn i begge nesebor med en Q-tip eller rene fingre. Begge deler kan skaffes reseptfritt på apoteket. Disse vil kunne forebygge tørrhet og irritasjon av neseslimhinnene.

Dersom du bruker nesemaske og er tett i nesen kan det oppleves tungt å puste kun med nesen. Dersom endring på slangetemperatur og/eller fukter ikke hjelper mot tett nese, kan det bli aktuelt å prøve helmaske som dekker munn og nese.

Jeg våkner om natten av høyt trykk. Hva gjør jeg da?

Din CPAP regulerer trykket automatisk etter behov. Du vil kanskje merke at maskinen gir perioder med høyt trykk i løpet av natten. Noen sover gjennom dette, mens andre kan våkne, særlig i begynnelsen av behandlingen. Det økte lufttrykket skjer fordi det har vært tendenser til sammenklapping av luftveiene og din CPAP må da øke trykket for å holde luftveiene åpne, eller åpne de opp. Maskinen vil selv regulere trykket ned igjen når luftveiene er åpne, men dersom du ønsker at trykket skal reduseres med det samme, trykker du på start/stopp knappen. Apparatet vil da starte opp igjen med et lavt trykk.

Trykket oppleves for lavt. Hva gjør jeg da?

Din CPAP regulerer trykket automatisk etter behov. Dersom du likevel kjenner at starttrykket er for lavt, kan dette reguleres opp. Ta kontakt med poliklinikken. Dersom du følges opp via digital hjemmeoppfølging, kan sykepleier endre trykket for deg, uten av du behøver møte opp til konsultasjonstime.

Dersom du ikke følges opp digitalt, vil du være i behov av konsultasjonstime for regulering av start- og minimumstrykk. I påvente av timen kan du forsøke å endre på rampetiden. Dette kan ha en positiv effekt for pasienter som opplever at luftveiene blir trangere med det samme de legger seg ned. Ved å endre på rampetiden, vil man tillate maskinen å øke i trykk før man har sovnet og således åpne luftveiene tilstrekkelig. De aller fleste vil oppleve dette som ubehagelig, dermed er apparatets rampetid alltid satt i auto modus når du får den utlevert fra oss. Noen få opplever likevel det økte trykket som behagelig. 

Rampetiden er perioden hvor trykket øker fra et lavt starttrykk til det foreskrevne
behandlingstrykket nås, og er konstruert for å gjøre begynnelsen av behandlingen mer behagelig. Du kan innstille din rampetid til Av, 5 til 45 minutter eller Auto. Når rampetiden er stilt til Auto, vil apparatet automatisk oppdage at du har sovnet og deretter øke til det foreskrevne behandlingstrykket. Den vil dermed ikke tillate seg å øke i trykk før du har sovnet. Ønsker du å justere på rampetiden grunnet opplevelsen av å få for lite luft, gjør du det på følgende måte:

Illustrasjon av justering av rampetid


1. I Mine valg sveiper du til og trykker på Rampetid
2. Velg din foretrukne innstilling for justering av rampetiden
3. Trykk OK for å lagre endringen

Luften fra masken er kald og det forstyrrer sengepartneren min og meg. Hva gjør jeg?

Alle masker har en utåndingsventil for å kvitte seg med luften du puster ut og dermed karbondioksid. Det vil naturlig nok trekke litt fra denne, men det kan være ulikt fra maske til maske og avhenger av hvilket lufttrykk din CPAP gir. Det enkleste er at du eller din partner snur ryggen til. Dere kan eventuelt «bygge opp» en skillevegg mellom dere med en dyne eller lignende. Således vil ikke luftstrømmen/trekket komme direkte på din sengepartner. Det finnes en neseputemaske som er designet slik at luftstrømmen fra masken ikke oppleves like kald. Er du i stand til å bruke neseputemaske, kan det vurderes å endre til denne. Ta da kontakt med poliklinikken.

Hva gjør jeg med kondens i slange og maske?

Litt kondens vil det alltid være. Dersom det blir plagsomt mye, så mye at det surkler i maske og/eller slange; er det flere løsninger du kan forsøke.

Først og fremst er det anbefalt at apparatet er plassert lavere enn din seng. Still den gjerne på et lavt nattbord. Apparatet kan også stilles på gulvet, pass på at sengetøy og lignende ikke faller oppå apparatet i løpet av natten. Ved å stille apparatet lavere enn sengen, vil eventuell kondens lettere kunne renne nedover i slangen – og ikke inn i masken. 

Dernest kan du forsøke å senke slangetemperaturen. Se punktet om fukter for detaljert beskrivelse av hvordan du gjør dette. 

Et slangetrekk kan også avhjelpe ved at det isolerer. Mengden av fukt til masken øker med opptil 20%. Slangetrekk utleveres ved behov på planlagt konsultasjonstime eller via avdelingen som sørger for behandlingshjelpemidler.

Hvis kondensen likevel er vedvarende, kreves det tiltak i omgivelsene dine. Eksempelvis kan du heve temperaturen i rommet eller benytte en ekstern luftfukter i rommet. En ekstern luftfukter dekkes ikke av helseforetaket, dette må du anskaffe selv.


Hvorfor er det stor variasjon i hendelser per time fra natt til natt?

Punktet HNDLSR under Min søvn, angir hvor mange pustestopp du har i timen med behandling. Målet er at du skal ha under fem pustestopp i timen med behandling. Dette vil ikke nødvendigvis skje med én gang du begynner med CPAP behandling. For noen tar det tid. Hvor mange pustestopp du har i timen fra natt til natt vil også kunne variere, dette er helt normalt. Alkohol og sentralstimulerende midler vil kunne bidra til økt antall pustestopp per time. Likeså vil du ha økt antall pustestopp per time i løpet av natten, hvis du er svært sliten når du legger deg. Ta kontakt med poliklinikken hvis du opplever at antall hendelser per time er vedvarende høy over tid, eller plutselig blir høy over tid, etter en periode med tilfredsstillende antall hendelser per time.

Hva skjer når strømmen går?
Når strømmen går, slutter apparatet å virke. Det er helt ufarlig og de fleste vil da våkne og ta av seg masken. Det er ingen grunn til å frykte kvelning eller karbondioksidforgiftning i slike tilfeller. Alle maskene har små åpninger (utluftningsventiler) som sikrer at du kan puste. På masker der nese og munn er dekket, er det også en ekstra sikkerhetsventil som sikrer utlufting dersom strømmen går eller apparatet slutter å virke. Apparatet vil automatisk starte opp behandlingen igjen, når strømmen kommer tilbake.

Må jeg ta ut kontakten når apparatet ikke er i bruk?

Dette er opp til hver enkelt å vurdere. Apparatet kan være tilkoblet strøm kontinuerlig, uten at det er noe problem. Apparatet går i «stand by»-modus når den ikke er i bruk. Ønsker du likevel å dra ut stikkontakten, vent til det har gått fem minutter etter at du står opp. Grunnen til dette er en forsinkelse på nedlastning av brukerdata fra apparat til SD kort. Trekker du ut kontakten for tidlig, vil det kunne se ut som du ikke benytter behandlingen tilfredsstillende, når sykepleier gjennomfører digital hjemmeoppfølging eller laster ned fra SD-kortet ved konsultasjoner.

Vi anbefaler derfor at du alltid lar apparatet være koblet til stikkontakten og påser at det ikke er i flymodus. 

Hos noen er apparatet er utstyrt med mobilkommunikasjon som gjør at søvnbehandlingsdataene dine kan overføres trådløst til behandlingsansvarlig (dersom du har takket ja til digital hjemmeoppfølging). Det gjør også at foreskrevne innstillinger tas i bruk eller oppdateres. Overføring av data vil skje etter at behandlingen er stoppet. 

Kan apparatet brukes når det er lyn- og tordenvær?

CPAP er ikke et livsopprettholdende utstyr. Vi fraråder derfor å bruke dette i lyn- og tordenvær. Ikke fordi det er farlig, men for å skåne utstyret.

Virker apparatet når det kommer feilmelding om datakortet (SD-kort) eller kortet ikke er satt tibake i maskinen?

Maskinen fungerer som den skal selv om det kommer opp feilmelding på datakortet. Det eneste som skjer er at behandlingsdata ikke blir lagret på kortet. Det samme gjelder dersom kortet ikke er satt på rett plass i maskinen, eller mangler. Dersom du får opp feilmelding, sjekk først om datakortet står skikkelig i. Dersom det gjør det, ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler som vil sende deg ett nytt datakort eller gjennomføre en service på maskinen ved behov. 

Illustrasjon av SD-kortdeksel
 
Illustrasjon fjerning SD-kortdeksel


Sette inn SD-kort:
1. Åpne SD-kortdekselet
2. Fjern SD-kortdekselet
3. Sett inn SD-kortet
4. Skyv inn SD-kortet til det klikker på plass

Fjerne SD-kort:
1. Trykk inn SD-kortet for å løse det ut
2. Plasser SD-kortet i beskyttelsesmappen, og følg instruksjonene fra behandlingsansvarlig.

Hva gjør jeg dersom det er noe feil med min CPAP?
Dersom det skulle oppstå noe feil med maskinen i helgen, må du vente til mandagen før du kan få hjelp. Det får ingen helsemessige konsekvenser å sove en natt eller to uten behandlingen, dette går helt fint. Ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler ved feil på maskinen.

ResMed Airsense 10: 

Oppvåkninger

I begynnelsen kan CPAP-utstyret forstyrre søvnen din, og du kan oppleve å våkne opp flere ganger i løpet av natten enn du er vant til. Dette er som oftest en overgang. Sannsynligvis vil du sove bedre med utstyret etter hvert. Dersom du våkner på grunn av ubehagelig høyt lufttrykk fra apparatet, anbefaler vi at du slår maskinen av og på igjen ved å trykke på start/stopp-knappen. Din CPAP roer da ned trykket og gir lavt trykk slik at det blir lettere å sovne igjen. 

Støy

Apparatet er konstruert for å minimere støy. Kontroller at apparatet er satt sammen riktig. Det kan oppstå støy hvis fuktkammeret ikke er satt godt nok på plass. Dersom du er vár for lydene fra apparatet, anbefaler vi at du plasserer maskinen på gulvet ved siden av sengen. Dette bidrar også til at det blir mindre støy dersom det oppstår kondens. 

Du bør se over masken og sjekke at den er korrekt satt sammen dersom det er lekkasje og lyder fra masken. Om du er plaget med lekkasje fra masken, se punkt om lekkasje nedenfor. Dersom du har mye kondens i masken og slangen, vil dette skape støy. Se punkt om fukter. 

Lekkasje
Alle masker har en utluftningsventil hvor det skal komme luft ut. Hvis du holder hånden foran masken og kjenner en luftstrøm, er det sannsynligvis luft fra utluftningsventilen. Det trenger altså ikke å være en lekkasje.

Ved lekkasje er det lurt å sjekke masken. Se etter rifter eller hull i masken og slangen. Hodereimer kan bli løse ved bruk over tid. Hvis du ikke lenger klarer å få strammet hodereimen nok, kan det være på tide å bytte hodereimen eller masken. Vask gjerne hodereimen i varmt vann og lufttørk den etterpå. Dette bidrar til at den strammer seg noe. Kontakt avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler for å få nytt utstyr ved behov. 

Du bør vaske maskeputen hver morgen for å få bort fett eller rester av krem på masken og for at masken skal sitte best mulig. Dersom du har mye skjegg, vil det uansett bli noe lekkasje. Har du kraftig skjeggvekst kan det være lurt å barbere seg om kvelden fordi masken sitter bedre ved direkte kontakt mot hud. 

Vi oppfordrer deg til å trimme eller fjerne skjegg. Dersom du ønsker å beholde skjegget, må du godta litt lekkasje. Lekkasjen behøver ikke å være problematisk med tanke på behandlingen. CPAP-apparatet vil likevel behandle din søvnapné, men du kan bli plaget av støy fordi apparatet øker trykket for å kompensere for lekkasjen.

Dersom du våkner om natten av mye lekkasje og støy, kan det være lurt å skru apparatet av og på igjen. Når det er litt lekkasje fra masken kompenserer apparatet for lekkasjen ved å øke trykket. Da kan det bli enda mer lekkasje. Når du skrur apparatet av og på, senkes trykket til minimum og ny tid for innsovning. Da blir det mindre lekkasje. Dersom masken er kommet ut av posisjon, kan du løfte masken ut fra ansiktet og få maskeputene i nøytral posisjon på ansiktet igjen. Vurder å etterstramme stroppene, men vær oppmerksom på at masken ikke blir for stram på ansiktet.

Kontroller at masken sitter riktig (se bilde under forklaringen):

  1. Ta på masken som forklart i brukerveiledningen.
  2. Mine alternativer, drei innstillingshjulet for å utheve Kjør masketilpas. Trykk på innstillingshjulet og apparatet begynner å blåse luft.
  3. Juster masken, maskeputen og hodestroppene til du får et grønt smilefjes og apparatet viser en God tilpasning.
  4. For å stoppe tilpasningen, trykk på innstillingshjulet eller start/stopp-knappen.

Illustrasjon av God masketilpasning

  
Dersom det ikke er mulig å få til en god forsegling av masken, lekkasjeproblemet vedvarer og det forstyrrer nattesøvnen din, ta kontakt med poliklinikken for å prøve nye masker som passer bedre til deg.

Hvis du tar av deg masken i søvne
Vi har ikke kontroll over det vi gjør mens vi sover. Dersom du våkner og oppdager at masken er av, er det viktig å ta den på igjen. Det å ta av seg masken i søvne er en av de vanligste startvanskene. De fleste trenger litt tid til å bli vant til behandlingen. Dersom dette blir et problem over tid, ta kontakt med poliklinikken.

Justere fuktighetsnivået

CPAP-behandling kan føre til tørrhet i nese, munn og hals. Det kan også føre til tetthet, betennelser og infeksjoner i nese, hals og bihuler samt neseblødning/nedbryting av bløtvev rundt neseåpningen. Luftveismotstand i nesen kan gi små lekkasjer fra munnen og dette vil forverre problemet fordi det bidrar til økt luftveismotstand. En luftfukter med varmeelement tilfører luften du puster inn varme og fukt, slik at symptomene avtar og det blir mer behagelig å puste. 

Hvis luften i masken kjennes for varm og fuktig eller for kald og tørr, kan du justere slangetemperaturen. Du kan stille slangetemperaturen til en verdi mellom 16 og 30 °C eller slå den av helt. Når du får apparatet er det satt opp med en slangetemperatur på 22–24 grader. Dette er en temperatur de fleste trives med og en temperatur som fungerer godt i norsk klima. Jo varmere slangetemperatur du har, jo mer fuktighet vil luften bære med seg. Jo kaldere slangetemperatur du har, jo tørrere vil luften bli. Det er derfor fornuftig å ha litt temperatur på slangen, særlig i startfasen for å unngå tørre og irriterte slimhinner.

Hvis du føler at slangetemperaturen på 22-24 grader ikke gir nok fuktighet, kan du forsøke å øke temperaturen. Vær oppmerksom på at dersom slangetemperaturen er varm og luften i rommet kald, kan det oppstå kondens. Det er da lurt å øke temperaturen i rommet eller senke temperaturen på slangen. Du kan også skaffe et isolerende slangetrekk hos avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler. 

Du kan endre slangetemperaturen slik (se bilder under forklaringen):

  1. Mine alternativer dreier du innstillingshjulet for å utheve Slangetemp. Trykk på innstillingshjulet.
  2. Drei innstillingshjulet for å justere temperaturen og trykk på hjulet for å lagre endringen.
Illustrasjon av hvordan endre slangetemperatur


Illustrasjon av hvordan justere slangetemperatur


Dersom ikke endring av slangetemperaturen er nok, kan du endre punktet Climate Ctrl i menyen. Climate Ctrl er utviklet for å gjøre behandlingen mer behagelig ved å holde en konstant temperatur og opprettholde fuktigheten. Systemet er utviklet for å unngå tørr nese og munn. Innstillingen er satt i automodus når du får apparatet, og det er den anbefalte standardinnstillingen. Climate Ctrl kan stilles til enten Auto eller Manuell.

Du kan endre standardinnstillingen slik (se bilder under forklaringen): 

  1. Mine alternativer dreier du innstillingshjulet for å utheve Climate Ctrl. Trykk på innstillingshjulet. 
  2. Drei innstillingshjulet for å endre fra Auto til Manuell. Trykk på innstillingshjulet for å lagre endringen.
  3. Punktet Fuktighetsnivå vil vises i menyen. 

Illustrasjon av hvordan endre til manuaell innstilling


Illustrasjon av hvordan endre til manuaell innstilling


Fukteren fukter luften og er laget for å gjøre behandlingen mer behagelig. Hvis du føler at nesen eller munnen blir tørr, øk fuktigheten. Hvis du får fuktighet i masken, minsk fuktigheten. Du kan stille Fuktighetsnivå til Av eller mellom 1 og 8, der 1 er den laveste fuktighetsinnstillingen og 8 er den høyeste fuktighetsinnstillingen.

Du kan endre fuktighetsnivået slik (se bilder under forklaringen):

  1. Mine alternativer, drei innstillingshjulet for å utheve Fuktighetsnivå. Trykk på innstillingshjulet.
  2. Drei innstillingshjulet for å justere fuktighetsnivået. Trykk på innstillingshjulet for å lagre endringen.

Illustrasjon av hvordan du kan endre fuktighetsnivå


Illustrasjon for hvordan du kan endre fuktighetsnivået


Hvordan og hvor ofte bør jeg vaske masken?

Masken din skal vaskes hver dag i lunkent vann med mild såpe. Ikke bruk antibakteriell såpe eller alkoholholdige vaskekluter fordi det vil bryte ned silikonet som masken er laget av. Såper med lotion bør heller ikke brukes fordi det kan legge seg en hinne over maskeputen slik at den blir vanskeligere å få tett. 

Vask ansiktet før du tar masken på, da blir det enklere å få masken tett og du kan minske hudirritasjon. Vask og vedlikehold forlenger levetiden til masken. Det kan være lurt å ha som rutine å vaske masken om morgenen etter bruk, eventuelt tørke av den med en fuktet klut, slik at fett og hudrester fjernes fra masken. Dersom du vasker masken om morgenen er den ren og tørr til bruk igjen på kvelden.

Trenger CPAP årlig service?

Nei, det er ikke behov for det. CPAP-apparater er svært driftssikre og det er få problemer med apparatene. Dersom det likevel oppstår feil, ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler. Du vil da få hjelp fra en tekniker som kan sjekke apparatet ditt og eventuelt gi deg et nytt apparat dersom det er behov for det. 

Hvor ofte skal filter på CPAP byttes?

Hver 3-6 måned skal filteret byttes. Filteret kan enkelt sjekkes underveis. Er det tydelig fargeforandring på filteret (grått av støv eller gult av pollen) kan det være lurt å bytte. 


Slik bytter du filter:


Bilde av luke for bytte av CPAP-filter


Illustrasjon av hvordan plassere nytt CPAP-filter


Ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler ved behov for nye filtre. Du får tilsendt nye filtre til postadressen din. Kontaktinformasjon står oppført på CPAP-apparatet ditt.

Hvor ofte kan jeg få ny maske?

Vi regner med at du bruker omtrent én maske i året. Du må bestille ny maske selv. Dersom du opplever at masken blir slapp i silikonet og at det lekker mer enn normalt, kan det være på tide å bestille en ny maske/silikonmembran.

Ta kontakt om du har behov for ny maske eller nye maskedeler. Du vil få tilsendt masken til postadressen din. Kontaktinformasjon står oppført på CPAP-apparatet ditt. 

Hvor får jeg tak i forbruksmateriell? 

Du får forbruksmateriell og teknisk assistanse fra avdelingen/seksjonen som sørger for behandlingshjelpemidler.

Vi anbefaler at du tar kontakt via e-post hvis du ønsker å bestille nytt forbruksmateriell. Maske, slange og filter kan sendes til postadressen din eller du kan hente det selv. Kontaktinformasjon står oppført på CPAP-appratet ditt.

Hvis du tror du bør bytte til en ny masketype eller om masketypen din er utgått, ta kontakt med poliklinikken.

Apparatmeldinger

På skjermen vil det av og til vises meldinger. Apparatet vil for eksempel gi beskjed om filterbytte og maskebytte, dette er helt normalt. Du trykker beskjeden bort med innstillingshjulet. 

Oversikt over meldinger som vises i skjermen hvis det oppstår feil:
Melding på apparatet
Mulig årsak/løsning
Stor lekkasje påvist. Kontroller vannbeholder, beholderforsegling eller sidedeksel.
Det kan hende at fukteren er satt inn feil. Sett fukteren inn på riktig måte.


Fukterens pakning kan være satt inn feil. Åpne fukteren, sjekk at pakningen er intakt og satt inn på riktig måte.

Det er mulig luftslangen ikke er riktig tilkoblet. Sjekk at luftslangen er koblet godt til i begge ender.

Stor lekkasje påvist. Koble til slangen.  
Masken kan være satt på feil. Sørg for å sette på masken riktig.

Se brukerveiledningen for masken eller bruk tilpasningsfunksjonen for å kontrollere tilpasning og forsegling.   
Slange blokkert. Kontroller slangen.   Luftslangen kan være blokkert. Kontroller luftslangen og fjern eventuelle blokkeringer. Trykk på innstillingshjulet for å fjerne meldingen, og trykk så på Start/stopp for å starte apparatet på nytt.   
Feil på SD-kortet. Ta det ut og trykk på Start for å begynne behandlingen.   Behandlingen fungerer uten SD-kortet (datakortet). Behandlingsdata blir derimot ikke lagret på SD-kortet. Ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler for å få tilsendt et nytt SD-kort.
   
Det er mulig SD-kortet ikke er riktig satt inn. Fjern og sett inn SD-kortet på nytt.   
Skrivebeskyttet kort. Ta ut, lås opp og sett inn igjen SD-kortet.
   
SD-kortet (datakortet) kan være i låst/skrivebeskyttet posisjon. Flytt bryteren fra låst posisjon til ikke låst posisjon på SD-kortet og sett det inn på nytt.   
Systemsvikt. Se brukerveiledning. Feil 004.
   
   
Apparatet kan ha blitt stående i et varmt miljø. La det kjøles ned før du tar det i bruk igjen. Koble fra strømforsyningen og koble den til igjen for å starte opp apparatet på nytt.
   
Luftfilteret kan være blokkert. Undersøk luftfilteret og skift det ut hvis det er blokkeringer. Koble fra strømforsyningen og koble den til igjen for å starte apparatet på nytt.
   
Luftslangen kan være blokkert. Kontroller luftslangen og fjern eventuelle blokkeringer. Trykk på innstillingshjulet for å fjerne meldingen, og trykk så på start/stopp for å starte apparatet på nytt.
   
Det kan være vann i luftslangen. Tøm ut vannet fra luftslangen. Koble fra strømforsyningen og koble den til igjen for å starte apparatet på nytt.   
Alle andre feilmeldinger, for eksempel Systemsvikt. Se brukerveiledning. Feil 0XX.
   
Det har oppstått en uopprettelig feil på apparatet. Ikke åpne apparatet. Kontakt avdelingen som sørger for behandlingshjelpemidler og be om å få snakke med en tekniker. Du vil få time til kontroll av apparatet og eventuelt få utlevert et nytt apparat.   


Enkel feilsøking

Vi har laget en oversikt over vanlige utfordringer ved bruk av CPAP som vi håper kan hjelpe deg dersom det oppstår problemer (se tabellen nedenfor). Ta kontakt med poliklinikken hvis du ikke klarer å rette opp det som er feil.

Enkel feilsøking:

Problem

Mulig årsak/løsning
Det lekker luft fra masken min. Masken kan være satt på feil. Sørg for at masken er satt på riktig. Se brukerveiledningen som ligger i vesken sammen med apparatet ditt eller bruk tilpasningsfunksjonen i menyen under Mine alternativer for å kontrollere tilpasning og forsegling. Du kan også se demonstrasjonsvideoer om de ulike masketypene.
Nesen min blir tørr eller tett. Slangetemperaturen eller fuktighetsnivået kan være for lavt. Forsøk først å øke slangetemperaturen via menyen under Mine alternativer. Du kan ha behov for mer fukt enn autoinnstillingen gir. Gå inn i Mine alternativer og endre Climate ctrl til manuell innstilling. Da vil alternativet fuktighetsnivå vises i menyen. Juster fuktighetsnivået; 1 er laveste nivå og 8 er høyeste nivå.
 
Noen kan ha god nytte av å tilføre nesen fuktighet, særlig ved oppstart av CPAP-behandling. Vi anbefaler da neseolje i sprayform eller hvit vaselin. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og kan forbygge tørrhet og irritasjon av slimhinnene i nesen. 
Jeg får vanndråper på nesen, i masken og luftslangen.

Slangetemperaturen eller fuktighetsnivået kan være for høyt. Forsøk å senke slangetemperaturen via menyen under Mine alternativer.

Du kan ha behov for mindre fukt enn autoinnstillingen gir. Gå inn i Mine alternativer og endre Climate ctrl til manuell innstilling. Da vil alternativet fuktighetsnivå vises i menyen. Juster fuktighetsnivået; 1 er laveste nivå, 8 er høyeste nivå.

Slangetrekk kan bidra til at det oppstår mindre kondens når det er kaldt på soverommet. Ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler ved behov for slangetrekk.
Munnen min er veldig tørr og ukomfortabel.
Det er mulig du slipper luft ut gjennom munnen. Prøv først å øke fuktighetsnivået som nevnt i punktet over.
 
Det er mulig du trenger en hakestropp til å holde munnen lukket hvis du har nese- eller putemaske. Du kan kanskje ha behov for å bytte til en helmaske. Ta kontakt med Øre-, nese- og halspoliklinikken. 
Lufttrykket i masken synes å være for høyt (det føles som om jeg får for mye luft).
 
 
Apparatet står i automodus. Det betyr at apparatet aldri vil øke mer i trykk enn det må for å holde luftveiene dine åpne.
 
Det kan likevel hende du våkner når trykket i apparatet øker ved et pustestopp. Trykk da på start/stopp-knappen. Trykket vil automatisk synke til et rolig trykk på 4 cmH2O og du får en ny mulighet til å sovne med rolig trykk.
 
Har du lekkasje i masken, vil masken forsøke å kompensere for lekkasjen med å øke trykket. Kontroller at alle delene av apparatet er satt sammen riktig og at du ikke har lekkasje fra masken. 
Lufttrykket i masken synes å være for lavt (det føles som om jeg får for lite luft).
 
 
Noen opplever at starttrykket på 4 cmH2O er for lavt. Ta kontakt med poliklinikken hvor du får hjelp av en sykepleier til å øke start- og minimumstrykket.
 
Det er også mulig å forsøke å slå av rampen. Da endrer du rampetid under Mine alternativer fra Auto til Av og tillater maskinen å øke i trykk ved behov før du har sovnet.

Noen opplever at luftveiene blir trangere med det samme de legger seg ned og at det er mer behagelig at apparatet øker i samsvar med tranghet i luftveiene.
Skjermbildet mitt er svart.
 
Bakgrunnsbelysningen på skjermbildet er slått av. Det slås av automatisk etter en kort tidsperiode. Trykk på Hjemknappen eller innstillingshjulet for å slå det på igjen.
 
Det er mulig at strømmen ikke er tilkoblet. Koble til strømforsyningen og sørg for at støpselet er satt ordentlig inn. Koblingene kan noen ganger være litt trange på nytt utstyr.
Jeg har stoppet behandlingen, men apparatet blåser fortsatt luft.
Apparatet kjøles ned. Apparatet blåser en liten mengde luft for å unngå at det blir kondens i luftslangen. Dette stopper automatisk etter 30 minutter.
Fukteren min lekker.
 
 
Fukteren er kanskje ikke riktig montert. Monter fukteren riktig.
 
Fukteren kan være skadet eller sprukket. Det kan også hende at pakningen ikke tetter godt nok lenger. Ta kontakt for å få den erstattet. 
Det renner fra nesen etter start av behandling. Hva gjør jeg?
Noen opplever å bli mer forkjølet eller tett i nesen etter oppstart med CPAP-behandling. Dersom du opplever dette, kan det være tegn på at du trenger mer fukt fra apparatet. For de fleste går da problemet over. Du kan oppnå økt fukt på flere måter:

  • Forsøk å øke slangetemperaturen. Jo høyere slangetemperatur, jo mer fukt bærer luften med seg. Gå inn i Mine alternativer, drei på innstillingshjulet til du kommer til menyvalget Slangetemp. Trykk på innstillingshjulet. Du kan nå dreie på innstillingshjulet og endre til ønsket temperatur. Trykk på innstillingshjulet for å lagre valgt temperatur. 
  • Dersom du har det veldig kaldt på soverommet er det ikke sikkert at slangetemperaturen kan økes så mye som du ønsker eller har behov for uten at det blir kondens. Opplever du kondens bør du senke slangetemperaturen. Kontakt eventuelt avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler og be om å få tilsendt et slangetrekk som isolerer slangen slik at kondens ikke oppstår like lett.
  • Hvis det ikke er nok å øke slangetemperaturen kan du forsøke å øke fuktighetsnivået. I Mine alternativer finnes et punkt som heter Climate Ctrl. Dette er fukteren din. Ved utlevering står Climate Ctrl i automodus. Det vil si at apparatet prøver å gi deg en luftfuktighet på 85 prosent. Du kan overstyre dette ved å trykke på innstillingshjulet og endre fra auto til manuell. Da vil et nytt punkt vises i menyen; Fuktighetsnivå. Her kan du bestemme fuktighetsnivået fra 1–8, der 1 er lav fuktighet og 8 er høy fuktighet. Prøv deg frem inntil du finner fuktighetsnivået som du synes er komfortabelt. 
  • Ved oppstart med CPAP-behandling kan du ha nytte av å tilføre ekstra fuktighet til slimhinnene i nesen. Vi anbefaler neseolje i sprayform eller hvit vaselin. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og kan forbygge tørrhet og irritasjon i nesen.

Jeg blir så tørr i munn/nese. Hva gjør jeg?

Om du blir tørr i nese, munn og hals kan det være aktuelt å bruke en fukter som er koblet til CPAP-apparatet. Nyere apparater leveres alltid med fukter. Har du startet med CPAP-behandling for flere år siden kan det hende at du ikke har en fukter. En fukter gir fuktig, oppvarmet luft som er skånsom mot slimhinnene og forebygger tett nese og tørr munn. Ta kontakt med poliklinikken for å få en time til opplæring av fukter om du har behov for det. Dersom du allerede har en fukter koblet til maskinen kan det være nødvendig å gjøre endringer på apparatets innstillinger. Se punkt om fukter.

Ved oppstart med CPAP-behandling kan du ha nytte av å tilføre ekstra fuktighet til slimhinnene i nesen. Vi anbefaler at du bruker neseolje i sprayform eller smører hvit vaselin i begge nesebor med en Q-tip eller rene fingre. Begge deler kan kjøpes uten resept på apoteket og forbygger tørrhet og irritasjon i slimhinnene i nesen.

Dersom du bruker nesemaske og er tett i nesen kan det oppleves tungt å puste kun med nesen. Hvis endring på slangetemperaturen og/eller fukter ikke hjelper mot tett nese, kan det bli aktuelt for deg å prøve en helmaske som dekker både munn og nese. 

Jeg våkner om natten av høyt trykk. Hva gjør jeg? 
CPAP regulerer trykket automatisk etter hva behovet er. Du vil kanskje merke at maskinen gir perioder med høyt trykk i løpet av natten. Noen sover gjennom dette, andre våkner - særlig i begynnelsen av behandlingen. Det økte lufttrykket skjer fordi det har vært tendenser til sammenklapping av luftveiene. CPAP-apparatet må da øke trykket for å holde luftveiene åpne/åpne de opp. Maskinen regulerer trykket ned igjen når luftveiene er åpne. Dersom du ønsker at trykket skal reduseres med det samme, trykker du på start/stopp-knappen. Apparatet starter da opp med et lavt trykk.

Trykket oppleves for lavt. Hva gjør jeg?

Din CPAP regulerer trykket automatisk etter behov. Dersom du likevel kjenner at starttrykket er for lavt, kan det reguleres opp. Ta kontakt med poliklinikken for å få hjelp til dette.

Før du får time for å regulere start- og minimumstrykk på apparatet, kan du forsøke å endre på rampetiden. Dersom du opplever at luftveiene blir trangere med det samme du legger deg ned, kan du tillate maskinen å øke trykket før du har sovnet - da åpnes luftveiene tilstrekkelig. De aller fleste opplever dette som ubehagelig, derfor er apparatets rampetid satt i automodus når du får det fra oss. Noen opplever imidlertid økt trykk som behagelig. Rampetiden er perioden hvor trykket øker fra et lavt starttrykk til apparatet når det trykket du skal ha under behandlingen. 

Du kan stille inn rampetiden til Av, 5 til 45 minutter eller Auto. Når rampetiden er stilt til Auto oppdager apparatet automatisk at du har sovnet, og øker behandlingstrykket til det du skal ha. Apparatet tillater ikke å øke trykket før du har sovnet hvis det er stilt inn på Auto. 

Du kan justere rampetiden slik (se bilder under forklaringen):

  1. Mine alternativer, drei innstillingshjulet for å utheve Rampetid. Trykk på innstillingshjulet.
  2. Drei hjulet for å justere rampetiden til din foretrukne innstilling. Trykk på innstillingshjulet for å lagre endringen.

Illustrasjon som viser hvordan du kan endre rampetiden


Illustrasjon som viser hvordan du kan endre på rampetiden



Luften fra masken er kald og det forstyrrer min sengepartner og meg. Hva gjør jeg?

Alle masker har en utåndingsventil for å kvitte seg med luften du puster ut. Det trekker litt fra denne, men det kan være ulikt fra maske til maske og avhenger av hvilket lufttrykk din CPAP gir. Det enkleste er at du eller din partner snur ryggen til. Dere kan eventuelt «bygge opp» en skillevegg mellom dere med en dyne eller lignende. Da vil ikke luftstrømmen/trekket komme direkte på partneren din. Det finnes en neseputemaske som er designet slik at luftstrømmen fra masken ikke oppleves like kald. Dersom du kan bruke neseputemaske, kan vi vurdere om du bør endre til en slik. Ta kontakt med poliklinikken.

Hva gjør jeg med kondens i slange og maske?

Litt kondens vil det alltid være. Dersom det blir plagsomt mye slik at det surkler i masken og/eller slangen er det flere løsninger du kan forsøke. Først og fremst er det anbefalt at apparatet er plassert lavere enn sengen din. Sett den gjerne på et lavt nattbord. Apparatet kan også plasseres på gulvet, men pass på at sengetøy og lignende ikke faller oppå apparatet i løpet av natten. Ved å plassere apparatet lavere enn sengen, vil eventuell kondens lettere kunne renne nedover i slangen og ikke inn i masken. 

Du kan også forsøke å senke slangetemperaturen. Se punktet om fukter for en detaljert beskrivelse av hvordan du gjør dette. 

Et slangetrekk kan også hjelpe ved at det isolerer. Mengden fukt til masken øker med opp til 20 prosent. Slangetrekket gis ut ved behov på planlagt time eller via avdelingen som sørger for behandnlingshjelpemidler.

Hvis kondensen likevel vedvarer, kan du heve temperaturen i rommet eller benytte en ekstern luftfukter. Ekstern luftfukter dekkes ikke av helseforetaket, men du kan kjøpe det selv.

Det er stor variasjon i hendelser per time fra natt til natt. Hvorfor er det slik?

Punktet Hendelser per time under Søvnrapport, viser hvor mange pustestopp du har i timen med behandling. Målet er at du skal ha under 5 pustestopp i timen. Det kan ta tid å komme ned i 5 pustestopp i timen. Det er helt normalt at det varierer hvor mange pustestopp du har i timen fra natt til natt. Alkohol og sentralstimulerende midler kan bidra til flere pustestopp. Du vil også ha flere pustestopp i løpet av natten, hvis du er veldig sliten når du legger deg. Ta kontakt med poliklinikken hvis du opplever at antall hendelser per time er høy over tid.

Hva skjer når strømmen går?

Apparatet slutter å virke når strømmen går. Det er helt ufarlig, og de fleste våkner og tar av seg masken. Det er ingen grunn til å frykte kvelning eller karbondioksidforgiftning i slike tilfeller. Alle maskene har små åpninger (utluftningsventiler) som sikrer at du kan puste. På masker der nese og munn er dekket, er det også en ekstra sikkerhetsventil som sikrer utlufting dersom strømmen går eller apparatet slutter å virke. Apparatet starter automatisk behandlingen igjen når strømmen kommer tilbake.

Må jeg ta ut kontakten når apparatet ikke er i bruk?

Det er opp til deg å vurdere. Maskinen går i «stand by»-modus når den ikke er i bruk så kontakten kan fint stå i. Om du likevel ønsker å ta ut kontakten bør du vente til det har gått 5 minutter etter at du står opp fordi det er en forsinkelse på nedlastning av brukerdata fra maskinen til SD-kortet. Det er SD-kortet som vi bruker for å laste ned dine brukerdata når du har time på sykehuset. 

Kan apparatet brukes når det er lyn- og tordenvær?

Du bør ikke bruke utstyret i lyn- og tordenvær. Det er ikke farlig for deg å bruke utstyret i lyn- og tordenvær, men det kan bli ødelagt. 

Virker apparatet når det kommer feilmelding om at datakortet (SD-kortet) eller kortet ikke er satt tilbake i maskinen?

Maskinen fungerer som den skal selv, men behandlingsdata blir ikke lagret på kortet. Det samme gjelder dersom kortet ikke er satt på rett plass i maskinen eller mangler. Hvis du får feilmelding, bør du sjekke om datakortet står skikkelig i. Dersom det gjør det, ta kontakt med avdelingen/seksjonen der du får behandlingshjelpemidler som sender deg ett nytt datakort eller gjennomfører service på maskinen om det er behov for det. 

Du kan ta ut SD-kortet slik (se bilder under forklaringen):

  1. Åpne dekselet til SD-kortet.
  2. Trykk inn SD-kortet for å løse det ut. Fjern SD-kortet fra apparatet.

Illustrasjon som viser hvordan du kan ta ut datakortet


Illustrasjon som viser hvordan du kan ta ut datakortet


Hva gjør jeg dersom det er noe feil med min CPAP?

Ta kontakt dersom det er noe feil med maskinen. Om det oppstår feil med maskinen i helgen, må du vente til mandag før du kan få hjelp. Det går helt fint å sove en natt eller to uten CPAP-apparatet, det får ingen helsemessige konsekvenser.








Under

Etter oppstart blir du kalla inn til ein evaluering kor vi laster ned informasjon frå maskinen din.

Behandlinga varer vanlegvis heile livet, men enkelte pasientar kan bli kvitt sjukdommen ved livsstilsendring eller fokuserte treningsøvelser. Vellykka CPAP-behandling er avhengig av at utstyret blir brukt minst 4 - 6 timar kvar natt. 

Hypoventilasjon 

Ein mindre del av pasientar med obstruktiv søvnapné (OSANE) har i tillegg hypoventilasjon. Hypoventilasjon betyr at du pustar for svakt i forhold til behovet til kroppen, og dette slår særleg hos pasientar med betydeleg overvekt. Tilstanden kallast då adipositas hypoventilasjonssyndrom. 

Legen avdekker tilstanden ved å analysere nivået av karbondioksid i blodprøve på dagtid. Dette blir behandla anten med PAP eller BIPAP (bilevel positive airway pressure). BIPAP er ei meir avansert maskin som leverer luftstraum til maska både på innpust og utpust.  

BIPAP blir òg brukt hos pasientar med sentral søvnapné (CSA).

Etter

Masken og slangen som vert brukt vert fornya årleg gjennom avdeling for behandlingshjelpemidler.

Kontakt

  • Kontakt Lungemedisinsk poliklinikk Ålesund

    Oppmøtestad

    Poliklinikken finn du nordsida av sjukehuset, i 1. etasje i lågblokka. 

    Adresse

    Åpningstider
    • I dag 08:00 - 16:00
    • Måndag 08:00 - 16:00
    • Tysdag 08:00 - 16:00
    • Onsdag 08:00 - 16:00
    • Torsdag 08:00 - 16:00
    • Fredag 08:00 - 16:00
    • Laurdag STENGT
    • Søndag STENGT
  • Kontakt Medisinsk poliklinikk Molde

    Oppmøtestad

    Du finn oss i 1. og 2. etasje.

    1. Lunge, infeksjon og blodsjukdommar
    2. Gastro, hjarte og endokrinologi/hormonsjukdommar 
  • Kontakt Medisinsk poliklinikk Volda

    Oppmøtestad

    Du finn oss rett ved hovudinngangen.